07 Februari 2011

Silat Lagenda (1998)


Sinopsis:
Filem ini sebenarnya tidaklah berdasarkan secara langsung kepada kisah legenda zaman silam, tetapi mengambil asasnya dari kisah keperwiraan Hang Tuah lima sahabat di zaman silam. Kisahnya bermula ketika Melaka di abad ke-15 dengan pertentangan dua orang pahlawan gagah iaitu Seleman dan Mona, yang mana pemenangnya akan menguasai lima bilah senjata misteri. Apabila Mona gagal mendapatkan senjata-senjata tersebut, dia terus berdendam dan masih cuba menguasainya walaupun dengan menggunakan kuasa sihir. Ratusan tahun berlalu, lima bilah senjata sudah ditukar menjadi keris dan disimpan di sebuah gua di Gunung Ledang, dan Mona ditidurkan dalam tempoh itu. Mona hanya dijagakan semula dari bekuannya itu bilamana lima orang anak muda di abad ke-21 yang amat berminat dengan kisah keperwiraan Hang Tuah dan sahabatnya berjaya menemui senjata-senjata tersebut dan cuba memulihkan kuasanya. Pertarungan antara kuasa jahat dan baik bermula semula.


Filem animasi tempatan yang pertama yang berharga RM6 juta ini telah diarahkan oleh Hassan Mutalib (sebelumnya pernah berkhidmat di Filem Negara Malaysia) dan mengambil masa selama 2 tahun untuk disiapkan.
Filem ini berkisar tentang ekspedisi Hang Tuah dan rakan-rakannya Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu di abad ke 21 di Melaka. Ia telah ditayangkan kepada umum pada 27 Ogos 1998 dan antara pelakon yang menggunakan suara latar mereka untuk filem ini ialah pelakon Noorkumalasari. Filem animasi ini juga mempunyai muzik latar yang telah dinyanyikan oleh artis-artis tempatan seperti KRU, Ella, Elite dan Zainal Abidin.

Komen aku: Walaupun filem ini merupakan filem animasi pertama di Malaysia dan mendapat Anugerah Khas Juri pada Festival Filem Malaysia ke 14 jumlah kutipan tiket berjaya diperoleh ketika itu sekitar RM141,700 sahaja dan ditayangkan hanya selama 12 hari di 18 buah pawagam. Bagi aku apa yang best ialah ketika Zainal Abidin menyanyikan lagu CERITERA... yang lain2 aku dah tak ingat heheheheh....


20 ulasan:

  1. best cerita niii.. kalo xtgok mesti rugi.. xdak ka link nak download citer ni????

    http://budakampung90.blogspot.com/2011/01/review-movie-silat-lagenda.html

    BalasPadam
  2. lg lh x ingat pape. baru form 2 ms tu

    BalasPadam
  3. hamizah... kalau jumpa nanti saya bgtau ye...

    ayin.... hahaha...

    BalasPadam
  4. still ingat masa kecik2 dulu, first cerita tengok dekat wayang dalam hidup ni..huhu

    BalasPadam
  5. tgk citer nh dulu,,best jer,,skarg raser katun ia mcm kaku daa,,hehe

    Bila kita sama-sama PANAS

    BalasPadam
  6. aq ade tp mkn masa utk download n convet balik.
    t la law aq dpt convet lik aq postkn dlm youtube.i will try my best k

    BalasPadam
    Balasan
    1. tanpa nama:bila leh postkan silat lagenda kat you tube?dah cari lama cite ni...

      Padam
    2. boleh tak bagi link cite ni? nk download la..

      Padam
  7. kalau sape2 yg ada cite, mintak tolong share dgn member2 kt sni. Mmg dh lama sgt nk tgk cite ni balik....

    BalasPadam
  8. tw xpe mg da lme sgt cr cte ni xjmpe2..
    spe2 yg ade pliz kongsi...

    BalasPadam
  9. kpda sapa ada cite ni atau link utk tgk cite silAT lagenda.pls inform sbb mmg lama dah cr x jmpa gak.huhu

    BalasPadam
  10. yalah...saya nak tengok cerita nie...last tengok time darjah satu..masa tu mana tau nk menilai..tapi bila imbau balik..,baru tahu cerita nie best..dh cari dalam 4 shared tapi yg ada haya soundtrack dia jer...dlm youtube pun trailer..full movie la...nk tengok..

    BalasPadam
  11. saya masih gagal mencari cerita ini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saudara are_mean91 filem ni ada jual lagi x..mana ye nak cari sudah puas ushar x jumpa2 huhuh..

      Padam
  12. salam semua ....spe2 yg ade cite n tau mne nk dpt cte tlong la info kat sy .....sy btol2 tgh cri cerita ni balik

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat maidin klang.

      Padam
    2. Yg dkat plaza mpk tu ke???

      Padam
  13. please saya nak tengok citer ni balik

    BalasPadam
  14. epix boy wira uk spect4 Mei 2013 3:30 PG

    tolonglah saya nak tengok citer ni sngt2

    BalasPadam
  15. Masih mencari cerita ni.. xde sapa2 upload ke??

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...